Protestantse Gemeente Almere Buiten

Geloofsgemeenschap De Drieklank

  
  

Ontdekkingsreizigers in Buiten

Met de zomervakantie achter de rug staat er weer een nieuw seizoen voor de deur. Op 23 september is de Startdienst in De Drieklank, die dit jaar in het teken staat van ontdekken & het zelf ontdekkingsreiziger worden. Dat is ook de inzet voor allerlei nieuwe activiteiten.

Wat valt er te ontdekken?

Op de visiezondag van De Drieklank zijn er heel veel mooie woorden gesproken over het getuigenis, de gemeenschap en de dienst van de kerk in de samenleving. Met een aantal van die woorden zijn we aan de slag gegaan om getuigenis, gemeenschap en dienst wat meer handen en voeten te geven dan nu al het geval is. Er zijn een aantal sporen uitgezet waarlangs het nodige te ontdekken valt. De activiteiten staan open voor iedereen, maar soms zijn de plaatsen beperkt. Dan geldt: vol=vol!

 

Een spoor van stilte

Eén van de nieuwe sporen is het ontdekken van stilte in de drukte van het leven van alledag.

 

Kom tot rust en inkeer elke eerste woensdag van de maand vanaf 3 oktober (uitzondering: niet 5 december, maar 12 december!) van 19.00 tot 20.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur.

Leer in dat uur mediteren naar aanleiding van een bijbeltekst onder leiding van ds. Dirk-Jan Lagerweij (geestelijk verzorger Flevoziekenhuis en medewerker Dominicanenklooster Zwolle).

Je hoeft je hiervoor niet op te geven, je kunt gewoon meedoen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Doe mee aan de viering van een Luthers Avondgebed, waarin stilte een belangrijke rol speelt. Op woensdag 10 oktober is er om 17.00 een soep- en ontmoetingsmaaltijd, om 18.15 uur is de viering waarin ds. Andreas Wohle (van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam en president van de Evangelisch-Lutherse Synode in de PKN) en ds. Rianne Veenstra voorgaan en waarin ook het avondmaal gevierd zal worden. Proef niet alleen de stilte, maar ook de witte (!!) avondmaalswijn en de hostie als het brood in de avondmaalsviering.

 

Ga op een laatste woensdag van de maand vanaf 31 oktober (behalve in december) mee op reis naar Nijkleaster, een Pioniersplek van de PKN in Jorwert, Friesland.

Vanaf half 10 is er een ochtendgebed, daarna koffie en een bezinnende wandeling.

De ochtend wordt afgesloten met een lunch in de keuken, waarvoor je zelf brood meeneemt en dat met anderen deelt. Er zijn per keer drie plaatsen beschikbaar in de auto, die om 7.45 uur in de ochtend vanaf De Drieklank vertrekt. De kosten bedragen 5 euro pp (voor de koffie in Jorwert). Opgave bij ds. Rianne Veenstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Hier geldt dat nieuwe ontdekkingsreizigers steeds voorrang hebben boven degenen die al een keer geweest zijn.

 

Laat het vaste land achter je en vaar mee naar Schiermonnikoog voor een stilte- en meditatieweekend op 29, 30 en 31 maart 2019. In dit weekend maak je kennis met een gevarieerd aanbod waarin alle ruimte is om tot rust en bezinning te komen. De leiding is in handen van ds. Dirk-Jan Lagerweij en ds. Rianne Veenstra. Er kunnen maximaal 12 mensen mee. We verblijven op een mooie locatie en doen waar mogelijk mee met de gebeden van de op Schier aanwezige monniken. Er zijn kosten aan verbonden. Na opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. volgt meer informatie.

 

Een spoor van verdieping

Een ander spoor is voor degenen die behoefte hebben aan verdieping.

 

Cursus Bonhoeffer Basis

In ‘Verlicht geloof – geloven in de geest van Dietrich Bonhoeffer’ onderzoekt Gerard Dekker aan de hand van het werk van de Duitse theoloog Bonhoeffer hoe een modern geloof eruit zou kunnen zien. Kun je als modern mens eigenlijk nog wel geloven? Volgens Bonhoeffer kan dat wel degelijk, maar dan is een radicaal andere verwoording en vormgeving van het christelijk geloof vereist, waarin de veranderingen in onze cultuur ‘verwerkt’ zijn. Het boekje kost 12,50 euro. ISBN: 9789043528382
De data voor deze cursus (2) worden in overleg met de deelnemers vastgesteld en vinden zo mogelijk overdag plaats. Opgave bij ds. Rianne Veenstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bijbelkring

Zet je vooroordelen opzij en luister eens opnieuw naar de stem van Paulus. Tegenwoordig wordt Paulus bijvoorbeeld ook door moderne filosofen gewaardeerd. Als geen ander heeft hij verwoordt hoe het christelijk geloof handen en voeten kan krijgen. Door het lezen van de brief aan de mensen in Filippi zullen er mooie dingen naar boven komen om in gesprek te raken over geloven vandaag. Elke woensdag in november van 20.00-22.00 uur. Opgave bij ds. Rianne Veenstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Een spoor van creativiteit

Er valt zoveel te zeggen en te doen dat anders is dan het gewone. Maar vaak blijven we hangen in het gewone omdat we niet weten hoe het anders zou moeten. Maar dat wordt dit jaar anders!

 

Vriendendiensten

Elke vierde zondag van de maand vanaf 28 oktober (behalve in november/december: dan wordt het zondag 2 december en zondag 30 december) is er in plaats van de gewone kerkdienst een “vriendendienst”. Onder een vriendendienst verstaan we een viering die wordt verzorgd door een van samenstelling wisselende groep gemeenteleden (met een aantal vaste deelnemers). De viering wordt voorbereid op de vrijdagavond, 9 dagen voorafgaand aan de geplande datum om 19.30 uur in De Drieklank, en de voorbereiding duurt niet langer dan de dienst zelf. Voor deze viering is geen (gast)predikant nodig.
Een vriendendienst is een dienst die uitgaat van de methode die Tienertalk op dit moment hanteert: een actueel thema, een creatieve bezinning, volop ruimte voor gesprek, spel, eigentijdse liedjes. Met veel materiaal van JOP. Deze vieringen gaan in het komende seizoen de tienertalk vervangen, de jongeren gaan niet meer in de eigen ruimte, maar iedereen wordt uitgenodigd deze eigentijdse viering mee te maken. Ook kinderen kunnen gewoon mee naar deze viering. Er is geen kindernevendienst bij deze dienst.

 

Kind- en Kerk- en Kindernevendienst

Verder zijn er door het jaar een viertal Kind en Kerkvieringen, die echt de jongste kinderen als uitgangspunt nemen en die aansluiten bij een thema dat zich in die tijd aandient (St. Maarten, Kerst, Palmpasen, Einde schoolseizoen). In activiteiten hier omheen proberen we zowel de ouders als de buurt (scholen) te betrekken. Voor de reguliere kindernevendiensten proberen we ook wat meer variatie aan te brengen dan alleen het bijbelverhaal en een creatieve werkvorm. Muziek maken en/of een wandeling horen bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden.

 

Er valt ongetwijfeld nog veel meer te ontdekken in en om De Drieklank. Kom een keer langs, neem een abonnement op het Zondagsblad om op de hoogte te blijven (stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of kijk op de website www.pknalmerebuiten.nl

klik hier om direct naar uitzendingen uit De Drieklank te gaan

22106
TodayToday39
YesterdayYesterday347
This_WeekThis_Week39
This_MonthThis_Month6895
All_DaysAll_Days22106